Omschrijving
Hanger van een Zon of Surya met in het midden is een parel aangebracht, het geheel is geplaatst als een Chakra.
*
Surya is in de oudste geschriften van het Hindoeïsme, de Veda's, de verpersoonlijking van de zon, respectievelijk de zonnegod, die veel gelovigen vandaag nog op verschillende manieren eren.
Vergelijkbaar met Apollo in de Griekse mythologie bestuurt Surya een door zeven paarden getrokken Hemelswagen. Hierop zit ook zijn vrouw Chhaya, de godin van de schaduw. De Veda's beschrijven hem als het juweel van de hemel. Hij schenkt het licht en is de oorzaak van dag en nacht. Surya geldt ook als een van de manifestaties van Agni, de vuurgestalte van het goddelijke. Hierbij is Agni het vuur op de aarde en is het aan de hemel de zon Surya. Hij wordt ook tot de Aditya's gerekend, een groep van twaalf vedische godheden die elk een verschillend zonaspect zijn.
Wanneer Hindoes Surya vereren, bedoelen ze daar niet het 'object zon' mee, maar het 'principe zon', het licht, dat dagelijks terugkeert en de geestrijke duisternis moet verdrijven. Velen bidden vooral bij zonsopkomst de mantra Gayatri, die de wens naar het geestelijk licht en de illuminatie uitdrukt. Deze is aan Savitr gericht, het aspect van de zon voor hij opkomt. Andere gelovigen voeren een stand uit, waarbij met een namasté naar de zon gebogen wordt. Een lichamelijke vorm van de zonneverering is de zongenaamde Zonnegroet uit de hatha yoga.
Tot de belangrijkste Suryatempels behoort het in de 13e eeuw gebouwde complex in Konark (Orissa), die tot het werelderfgoed wordt gerekend en de zonnetempel van Modhera (Gujarat) uit de 11e eeuw.
BRON.: WIKIPEDIA